Temppuviihteen Duudsonit-tarina syntyi Joupiskan rinteillä 25 vuotta sitten. Intohimo ja lapsenmielisyys veivät neljä kaverusta Seinäjoelta unelmien matkalle.


HP Parviainen
tutkailee Joupiskan mäkeä keväisessä auringonpaisteessa. Mieli palaisi useamminkin rinteelle, josta kaikki alkoi neljännesvuosisata sitten.

– Tällä selällä ei volttihärveleitä enää pyöritä, hän viittaa lautailutemppuihin, joita on aiemmin tullut tehtyä. Nyt riittää, kun saa kurvailla puuterilla tai fiilistellä hyppyristä siistillä ”metodilla”.

– Lautailu on mulle mindfulnessiä. Kaikki muu unohtuu ja sielu lepää.

Rentoutuminen on tarpeen, kun kalenteri täyttyy juonto- ja showkeikoista. Välillä pääsee onneksi lumille, vaikkapa lautailuystävien Eero Ettalan ja Heikki Sorsan kanssa Japanin metristen puuterilumien syleilyyn.

Duudsonien ystävyys sai alkunsa, kun he tapasivat ala-asteikäisenä mäessä. Ensimmäiset lautailu- ja skeittivideot syntyivät 90-luvun puolessavälissä.

– Pian laskimme mäkeä ostoskärryllä. Aika moni on vuosien varrella sanonut, ettei tuosta hölmöilyhommasta mitään tule. No, tuli siitä jotain.

Tärkeintä on ollut nähdä olosuhteissa mahdollisuuksia eikä esteitä. Lopputuotoksissa Joupiskan rinteet ovatkin esittäneet milloin Saharan hiekkadyynejä, milloin Mount Everestin vuoria.

Toinen tärkeä laji seinäjokelaispojille oli skeittaus.

– Kortesmäen kanalan taakse  saimme rakentaa pikkuisen parkin, koska sieltä löytyi pala asfalttia. Jo silloin näki, että luokkakaverista tulee vielä jotain. Hän oli lahjakas ja treenasi älyttömän paljon.

Luokkakaveri oli Saaren Arto, sittemmin maailman huipulle noussut  ammattiskeittaaja.

Kotia säästävä viihdetaitelija

Välillä HP ehtii asuntomessualueen paritaloonsa vain pariksi yöksi viikossa. Viihdetaiteilijan – kuten Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlakutsussa HP:ta tituleerattiin – työ on kulkea pitkin Suomea ja välillä maailmallakin.

Viikoittain suuntana on Helsinki, jossa kuvataan joka lauantai julkaistava Youtube-video. Duudsoneilla on neljä tubetiliä, joista englanninkielisellä kanavalla on yli kolme miljoonaa ja vlogilla 1,7 miljoonaa tilaajaa.

Myös Duudsonit tuli taloon –ohjelman kuvaukset työllistävät HP:ta. Tv-sarjassa ratkotaan perheiden ongelmia – duudsonimaisella, räväkällä tavalla. Toivotun ohjelman neljäs kausi nähdään ruuduissa syksyllä.

– Sarja toi meistä esille toisen puolen. Pääsimme lähelle perheitä, ja illalla saunan lauteilla syntyi keskusteluja, joita ei ruudussa edes nähdä.

Työ lasten ja nuorten parissa on HP:lle tuttua, sillä hän toimi luokanopettajana Hyllykallion ala-asteella muutaman vuoden ajan.

Intohimoinen lapsenmieli

Hulluimmista Duudsoni-vuosista tahti on hieman hiljentynyt, sillä porukka ei tee enää juurikaan hurjia stunttitemppuja. Pahin onnettomuus kuvauksissa HP:lle sattui vuonna 2003, kun hän ajoi mopolla rampilta veteen. Siitä muistona oli pitkään titaanilevy ja 18 ruuvia pitämässä jalan luita kasassa.

HP korostaa silti, että tärkeintä on pitää yllä tietynlaista lapsenmielisyyttä ja tehdä intohimolla kaikki mihin ryhtyy.

– Itseä ei kannata ottaa niin vakavasti, on uskallettava nauraa omille kömmähdyksille.

HP sanoo olleensa aina seinäjokinen, silloinkin, kun opinnot veivät seitsemäksi vuodeksi Joensuuhun. Vaikka muut Duudsonit ovat muuttaneet pääkaupunkiseudulle ja Amerikkaan, on HP:lle Seinäjoki ollut selvä valinta. Kaupungissa hän arvostaa elämän sujuvuutta ja rauhallisuutta.

– Seinäjoki on tukenut meitä aina. Vielä senkin jälkeen, kun kaupungilta vuokralla ollut Rauhalan kartano paloi vahingossa, hän virnistää.

Vierellä kaikessa

HP iloitsee täysillä muiden onnistumisista ja haluaakin tuoda esille seinäjokelaisia, häntä koskettavia tarinoita.

– On superinspiroivaa lukea vaikkapa Maija Anttilasta, joka muutti 19-vuotiaana jenkkeihin ja toimii nyt tv-tuottajana Hollywoodissa.

Hän vinkkaa tutustumaan myös Jaakko Haapasalmeen, joka innostui aikuisiällä skeittauksesta niin kovasti, että valmistaa nyt käsityönä lautoja Pablo Boards -tuotenimellä.

Kaiken kiireen keskellä hän sanoo tiedostavansa, että elää todeksi omaa unelmaansa. Unelmat voivat olla isoja tai pieniä, kunhan niiden toteuttamisesta tulee hyvä olo.

– Saan tehdä töitä parhaiden ystävieni kanssa. He ovat vierelläni kaikessa, iloissa ja suruissa. Olen matkalla saanut kokea asioita, joita en ikipäivinä olisi uskonut tulevan eteeni.

Pitkän tähtäimen Duudsoni-suunnitelmia ei edelleenkään tehdä, kuten ei tehty nuorenakaan.

– Eletään tässä hetkessä ja pidetään hauskaa. Askelia kun ottaa eteenpäin, myös unelmat jatkavat kulkuaan.

Teksti: Tiina Rantakoski
Kuvat: Tuukka Kiviranta

Tutustu Seinäjoki lennossa! -julkaisuun: https://www.intoseinajoki.fi/tiedostopankki/342/Seinajoki_lennossa.pdf

Pin It on Pinterest

Share This