Blogini otsikko voisi olla iltapäivälehdessä. Sääntö-Suomi -jutussa kerrottaisiin, miten byroslavian valvovat virkamiesarmeijat kyykyttävät asukkaita ihan vaan piruuttaan. Klikkejä satelisi ja keskustelu ryöpsähtäisi käyntiin.

Pitäähän niillä herroilla joku suojatyöpaikka olla! Näihin huuhaa-virastoihin päätyvät kaikki entiset koulukiusaajat, kirjoittaisi nimimerkki Poliisivaltio.

”Raivostunut kansa” kokisi olevansa yhtä ja puuskahtaisi: On tämä p—stä! Ei tämän takia talvisotaa käyty!

Osa byroslavia-jutuista perustuu tahallisiin ja tahattomiin väärinkäsityksiin tai tarkistamattomiin faktoihin. Pahimpia ylilyöntejä oiotaan jokin ajan päästä, mutta jotkut niistä jäävät elämään ja muuttuvat todeksi. Osa otsikoista pitää varmasti myös paikkansa: säännöissä on älyttömyyksiä, jotka pitääkin kyseenalaistaa.

Sääntö-Suomi iski –otsikon nähdessään jokaisen virkamiehen pitää potea syyllisyyttä. Jos julkinen sektori on jossain epäonnistunut, niin tiedottamisessa: Mitkä tiedoista pitävät paikkansa ja mitkä eivät? Mikä logiikka sääntöjen taustalla on? Miksi säännöt ylipäätään ovat olemassa? Mitkä ovat julkisen sektorin tehtävät?

Seinäjoen kaupungille tulevista viesteistä voi päätellä sen, että asukkailla menevät sekaisin kunnan, valtion, kuntayhtymien ja yksityisten palvelut. Kokosin muutamia editoituja esimerkkejä palautteesta, joka osoittaa, miten hahmottumaton julkissektori tehtävineen on (suluissa palvelusta vastaava):
Sain sakot taloyhtiö X:n pihassa eilen. Mitä te täällä kyttäätte!? (yksityinen pysäköintivalvontayritys).
En päässyt Teboililla tankille lumikasojen takia. Hei haloo, kalusto töihin!!! (yksityinen yritys Teboil).
Mopopojat rälläsivät taas eilen Pohjassa (valtio, poliisi).
Auratkaa Vaasa-Lapua-tie paremmin (valtio, Ely-keskus).
Seinäjoki lopetti R-kioskinkin (yksityinen palvelu).

Kuntaliiton tutkimuspäällikön mukaan sekaannukset tulevat ilmi palvelukyselyjen avovastauksista, joissa vastaaja kertoo, ettei koskaan käytä mitään kunnan palveluja, ts. vastaaja ei ole käynyt esimerkiksi peruskoulua tai saanut hoitoa terveyskeskuksessa. Seuraavaksi kyselin, millaisia tiedotuskampanjoita Kuntaliitto on tehnyt kirkastaakseen kuntien tehtäviä ja roolia asukkaiden elämässä. Ei minkäänlaista, mutta syytä olisi, vastattiin.

Viestijää alkaa ahdistaa. Sitoutunut väki tekee huipputyötä, mutta tapana on, ettei aikaansaannoksista huudella. Niin no, mehän nyt vaan tehdään tällaisia perusjuttuja, kunnassa tuumataan.

Olen miettinyt, miten julkisia tehtäviä ihmisten mielissä voisi terävöittää. Kansalaistaidon kokeella? Testaa, selviätkö byrokratiapöpelikössä –visoilla? Pitääkö ostaa Aamulypsystä Jaajon suuhun mainostilaa? Toistaiseksi parhaiten julkisen sektorin työtä näkyväksi on tehnyt erinomainen Ylen Elossa24h. Jos kerran kyläkauppa ja VR saavat oman sarjansa, kunnan töistäkin irtoaisi tietoa, huippuhetkiä, kiinnostavia persoonia ja muutakin draamaa kuin tukkeutuneen kopiokoneen ja tyhjän kahvipannun mysteeri.

Sillä välin kun kuntasektori odottaa tv-tuotantoyhtiön soittoa, teemme perustyötämme entistä paremmin arkesi sulavoittamiseksi. Kunnilla kun ei ole varaa hankkia hankalan ja tylsän mainetta, vaan kilpailtava jokaisesta asukkaasta ja tehdä hänen elämästään mahdollisimman helppoa. Me palvelemme, sinä valitset ja päätät.

ps. käy tästä katsomassa, miten mainiota työtä Seinäjoen ruokapalvelut tekee.


Krista Rintala
vt. viestintäpäällikkö
krista.rintala(at)seinajoki.fi

Pin It on Pinterest

Share This