Popping on puoli elämää ja muut tanssilajit toinen puoli tanssinopettaja Matti de Jongille. Hän loi Seinäjoelle katutanssikulttuurin.

 

Ensin oli teinipoika, stereot ja Michael Jackson. Sitten tuli liike, joka vähitellen kasvoi ulos omasta huoneesta.
– Ensimmäinen iso yleisöni taisi olla futiskentällä. Jätkäporukassa herätti kivasti kummastusta, kun pelin lomaan tuli vähän moonwalkia, seinäjokelainen tanssinopettaja Matti de Jong hymyilee.

Samalla syntyi näyttämisen halu, joka haastoi oppimaan lisää. Matti myös huomasi, että hänen tanssityylillään on nimikin: se oli poppingia, joka on yksi katutanssin lajeista.
– Imitoin liikkeitä netistä, kunnes oma tyyli alkoi muotoutua. Aloin saada pyyntöjä esiintymään ja opettamaan. Hiveli mukavasti itsetuntoa, kun onnistuin herättämään ihmisten huomion – vaikka eihän minun silloin olisi vielä pitänyt opettaa yhtään ketään, hän sanoo.

Katutanssikulttuuri syntyy jameissa

Pikkuhiljaa näyttämisen halu muuttui tanssimisen pakoksi, elämäntavaksi, jossa liike tulee syvältä sisältäpäin. Matti uskaltautui myös kilpailemaan ja menestyi SM-tasolla tanssisalien kasvattien rinnalla. Tämän kipinän Hollannissa syntynyt, Kokkolassa kasvanut mies toi Seinäjoelle kuusi vuotta sitten. Matin tunneilla Tanssikoulu Wimmassa käy viikoittain reippaasti toistasataa eri ikäistä katutanssin harrastajaa, joista kolmannes on poikia.

Mahtaako mies itsekään ymmärtää, millaisen voimavaran hän kaupungin junioreihin lataa?
– Ymmärrän toki. Itse ainakin olisin aika mitätön Matti ilman tätä lajia ja tanssivia ihmisiä ympärilläni. Tekisin tätä työtä, vaikka en saisi siitä senttiäkään palkkaa, hän sanoo.

Wimman porukka järjestää pari kertaa kuukaudessa myös jamit, joissa tanssitaan vapaammin. Siellä syntyy Seinäjoen todellinen katutanssikulttuuri.
– Tanssisalilla oppii paljon, mutta jameissa laji nappaa toden teolla sisäänsä. Siellä unohdetaan peilit ja koreografiat ja tanssitaan dj:n soittamaan musiikkiin. Tavoitteena on palata hip hop -kulttuurin juurille 1970-luvun alun Bronxiin, jossa kaikki alkoi ja tanssittiin yhdessä.

 

Teksti: Anne Kohtala
Kuvat: Tuukka Kiviranta

Tutustu Seinäjoki lennossa! -julkaisuun: https://www.intoseinajoki.fi/tiedostopankki/342/Seinajoki_lennossa.pdf

Pin It on Pinterest

Share This