Seinäjoen kaupunki pyrkii edistämään kuntalaistensa terveyttä ja hyvinvointia monin eri tavoin. Sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi myös muut kunnan toimialat osallistuvat terveyden edistämistyöhön. Tästä hyvänä esimerkkinä on Lihavuus laskuun ohjelman mallinnushanke. Se yrittää lisätä lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia painottamalla terveellistä ruokailua ja monipuolista liikuntaa. Kun nämä asiat ovat kunnossa, samalla on mahdollisuus ennaltaehkäistä ikäviä sairauksia myöhemmällä iällä. Tämä vaatii pitkäkestoista ja sitoutunutta yhteistyötä eri tahojen kesken. Kyse on ns. health in all policies toimintatavasta.

Terveyden edistäminen on pieniä valintoja joka päivä. Käveletkö raput yläkerrokseen vai menetkö hissillä? Syötkö karkkia ja juotko limsaa joka päivä vai kerran viikossa? Kuljetko päivittäisen koulu- tai työmatkan autolla vai kävellen tai polkupyörällä? Näillä pienillä arkipäivän valinnoilla jokainen voi lisätä omaa hyvinvointia ja edistää terveyttä melkein huomaamatta. Aktiivisesta elämäntavasta voi tulla rutiinia ja kohta ihminen ei osaa olla ilman päivittäistä kävelylenkkiä. Koska terveellisestä ja monipuolisesta ruoasta tulee hyvä olo, ihminen haluaa tällaista ruokaa joka päivä.

Me hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikössä, muistutamme ihmisiä näistä tärkeistä asioista aina uudestaan ja uudestaan. Suurin osa kuntalaisista kyllä tietää, miten tulisi terveellisesti elää, mutta mikä siinä on, että emme tee aina terveyttä edistäviä valintoja? Vetoamme kiireeseen ja siihen, että terveellinen ruoka esimerkiksi maksaa enemmän kuin epäterveellinen. Voiko terveyttä ja hyvinvointia aina mitata rahassa? Onko mahdollista harrastaa sellaista hyötyliikuntaa tai syödä sellaista ruokaa, että se ei maksa liian paljon? Elämä on jatkuvia valintoja joka päivä.

Lihavuus laskuun ohjelman mallinnushanke
Terveyden edistämisen hanketyöntekijä
Ulla Ollinkoski

Pin It on Pinterest

Share This