Oletko asunut koko elämäsi samassa kaupungissa tai kunnassa? Onko sinulla ollut joskus paloa kokea uuden ympäristön tuomat mahdollisuudet ja muuttaa elämän suuntaa? Matkailun sanotaan avartavan, mutta maiseman vaihtaminen pysyvämmin saattaa avata elämään ovia, joiden olemassaolosta ei aiemmin osannut edes unelmoida.

Itse hyppäsin tuntemattomaan muuttaessani Lahdesta Seinäjoelle vuonna 2014. Nuoruuden into ja kaipuu uusiin maisemiin heitti minut Etelä-Pohjanmaalle Seinäjoen vilkkaan tapahtumakesän ja Provinssin siivittämänä. Olin työskennellyt ravintolakokkina eri puolilla Suomea, mutta tuntui, että haluaisin löytää alan, joka tuntuisi täysin omalta.

Muutto uuteen kaupunkiin tuntui seikkailulta ja mahdollisuudelta uusien asioiden aloittamiselle.

Vuokra-asunto löytyi helposti ja laskeutuminen kaupunkiin sujui mallikkaasti, mutta uusien piirien rakentaminen vaati aikaa. Suurin osa kaupungissa asuvista ystävistäni oli ravintola-alalta tuttuja kausityöntekijöitä, jotka lennähtivät takaisin pohjoiseen talveksi. Päätin alkaa seuraamaan unelmiani ja tekemään asioita, joista olin nuorempana nauttinut. Liityin kansalaisopiston harrastajateatteriryhmään ja perustin oman bändin. Uudet piirit alkoivat muodostua pikkuhiljaa ja mietin kuumeisesti, voisinko kenties tehdä kulttuuria joskus työkseni. Selailin SeAMKin opintotarjontaa ja huomasin kulttuurituotannon opintolinjan. Päätökseni vaihtaa alaa vahvistui, kun osallistuin vuoden 2015 MARS Festivaalin iltaohjelmaan.

Nyt, muutama vuosi myöhemmin, kulttuurialan opinnot alkavat olla loppusuoralla ja koen löytäneeni paikkani Seinäjoella.

Uuteen kaupunkiin asettuminen ei kuitenkaan ole itsestään selvää ja helppoa. Se voi tuntua jopa pelottavalta. On monia opiskelijoita ja työntekijöitä, jotka muuttavat Seinäjoelle ja kokevat oman paikkansa löytämisen uudessa kaupungissa haastavana. Seinäjoen kaupunki muistaa uusia asukkaita tervetuliaispussilla, joka auttaa kaupunkiin tutustumisessa. Uusien asukkaiden juurruttaminen kaupunkiin on noussut ilmoille myös kaupunkiaktivismiin kannustavissa työpajoissa huhtikuussa.

Miten Seinäjoelle muuttaneet asukkaat kotiutuisivat kaupunkiin ja tuntisivat sen omakseen? Tapoja on varmasti monia. Tärkeintä on, että ne jatkossakin otetaan huomioon, jotta Seinäjoki pysyy yhtä vetovoimaisena kuin nyt.

 

Sanna Roininen

myyntiassitentti, Seinäjoki Congress

sanna.roininen@seinajokicongress.fi

Sanna Roininen on SeAMKin tapahtumatuotannon opiskelija ja työharjoittelussa myyntiassistenttina Seinäjoki Congressilla. Sanna on aktiivisesti mukana Seinäjoen kulttuurielämässä teatterista festivaaleihin ja juontokeikoista bänditoimintaan.

Pin It on Pinterest

Share This