Seinäjoen Keskustorin alle avattavassa Toriparkissa saa myös nauttia taiteesta. Taiteilija Jaana Maijalan teos Seuralaiset ulottaa koko Toriparkin takaseinään yönsinisen taivaan myyttisine tähtikuvioineen, jossa neonvalot tuikkivat. Maijalan teos valittiin Toriparkkiin 11 etelä-pohjalaiselta taiteilijalta tilattujen luonnosten joukosta, sitä kuvataan hauskaksi ja yllättäväksi.

‒ Teos on työn alla ja moni asia vielä auki, joten teoksen lopullinen ulkoasu on vielä itsellenikin yllätys, nauraa Jaana Maijala. Työt hallissa alkavat helmikuun alussa.

Toriparkin seinälle tuleva työ on valtava: 35 metriä leveä ja 2 metriä korkea. Inspiraation teokseen Maijala kertoo saaneensa vanhasta koulun karttataulusta, joka kuvasi pohjoista tähtitaivasta sekä mytologioita koskevasta kirjallisuudesta. Toriparkin seinällä nähdään tähtikuvioista ainakin Joutsen, Lyyra, Herkules, Karhunvartija, Ajokoirat, Iso karhu, Leijona ja Ajomies.

‒ Tähtitaivaan hahmot on luotu jo antiikin aikana, ne ovat kulkeneet tarinoissa kautta aikojen, Maijala toteaa.

Toivoa luovia valonpilkahduksia

Teoksen on tilannut Seipark Oy. Teosvalinta tehtiin yhteistyössä Seinäjoen kaupungin kulttuuripalveluiden/ Seinäjoen taidehallin kanssa. Teoksen valintaan osallistuivat Mika Mäntykoski ja Satu Kokkoniemi Seipark Oy:ltä, näyttelykoordinaattori Sanna Karimäki-Nuutinen Seinäjoen taidehallilta sekä arkkitehti SAFA Weikko Kotila ja arkkitehti Eija Martinkauppi arkkitehtitoimisto Laatio Oy:ltä.

Sanna Karimäki-Nuutisen mielestä on ilahduttavaa ja ainutlaatuista, että Seipark Oy päätti hankkia Toriparkkiin taidetta. Parkkihalleissa ei juuri taideteoksia nähdä. Myös torikannen päälle tulee taidetta: Seinäjoen kaupungin tilaama viisimetrinen Horsma-veistos.

Yksi Toriparkin rakentamisen syitä on se, että kaupungin ydinkeskustaa voidaan rakentaa viihtyisämmäksi. Keskusta-alueelle on tulossa uusia asuntoja, liiketiloja, kävelykatu sekä Keskustori taideteoksineen. Mika Mäntykosken mukaan Seiparkille on ensiarvoisen tärkeää, että pysäköintilaitos on helppokäyttöisyyden lisäksi viihtyisä. Tämän takia taide haluttiin ulottaa torin kannenkin alle. Mika Mäntykoskesta oli hieno huomata se, että kaikki teosehdotukset olivat korkealaatuisia. Valinta oli kuitenkin lopulta selkeä.

Valitsijat pitivät teoksen ideaa tähtitaivaasta maan alla toimivana, hauskana ja yllättävänä ja sen toteutustapaa uutena ja persoonallisena. Teos tuo usein pimeäksi ja ahtaaksi miellettyyn parkkihalliin avaruutta, vaikka onkin ilmeeltään kotoisan tumma. Materiaaleina teoksessa käytetään yötaivaan sinistä pohjamaalia, jonka päälle tehdään vesilasikäsittely sekä neonvaloja, jotka luovat tilaan toivoa antavia valon pilkahduksia.

Pin It on Pinterest

Share This