Seinäjoen tunnetuimmat maamerkit liittyvät Aalto-keskukseen. Uudempi tulokas kartalla on Apila-kirjasto, jonka asukkaat ovat omineet olohuoneekseen ja jonka haluavat ylpeänä esitellä vieraalleen.   

Pian kulttuurin kokemisen ja ihmisten kokoontumisen paikkoja on useita enemmän. Avainsana on kulttuuritähti, jonka muodostavat Rytmikorjaamo, Taidekeskus Kalevan navetta, Museokeskus Tiklas, kansalaisopiston ja orkesterin Vanha lääninsairaala sekä kirjaston ja teatterin Aalto-keskus.

– Saamme kulttuurikohteista hienon kokonaisuuden, jossa uudenlaisen yhteistyön ja -markkinoinnin ansiosta syntyy todella mielenkiintoisia erilaisia taide- ja kulttuurisisältöjä. Tästä tulee SE juttu, josta Seinäjoki tunnistetaan, kulttuuritoimenjohtaja Leena Kråknäs visioi.

 

Seinäjoen kulttuuritähti:

Rytmikorjaamo

Entinen postiautovarikko on nykyinen luovien voimien keskus: yrityskeskittymä, kokous- ja tapahtumatalo, ja yksi Suomen suurimmista rock-klubeista. Rytmikorjaamolle mahtuu parhaimmillaan 1000 juhlijaa.

 

Taidekeskus Kalevan navetta

Noin 5000 neliön punatiilirakennus Itikanmäellä on toiminut mm. verkatehtaana ja puolustusvoimien varastona. Yrittäjä Petri Pihlajaniemi saneeraa 1890-luvulla valmistuneen komistuksen kulttuuri- ja vapaa-aikakäyttöön. Taloon sijoittuu mm. kaupungin Taidehalli.

 

Kansalaisopiston ja orkesterin Vanha lääninsairaala

Seinäjoen orkesteri ja Etelä-Pohjanmaan musiikkiopisto ovat toimineet Vanhan keskussairaalan alueella jo vuosia. Alueelle muuttava kansalaisopisto kansalaiskampuksen keskeisenä toimijana tarjoaa kohtaamisen tiloja ja yhteisöllisen oppimisen mahdollisuuksia kaikille kaupunkilaisille. Myös taidekoulu Oiva sijaitsee samalla alueella.

 

Museokeskus Tiklas

Entinen Tiklaksen tehdas, nykyinen kansalaisopisto – upea punatiilirakennus kaupunkikeskustassa – muuntuu lähivuosina museokeskukseksi, johon kaavaillaan mm. pysyvää perusnäyttelyä Seinäjoesta, sen historiasta ja kaupunkikulttuurista sekä vaihtuvien näyttelyiden tiloja. Lisäksi taloon ollaan keskittämässä valokuva- ja museaalisen arkiston aineistot sekä niihin liittyvät asiakaspalvelut. Tiloja varataan myös opetusstudiolle, luennoille ja muille esityksille sekä kahviolle.

Törnävän museoalue sekä Suojeluskunta ja Lotta Svärd –museo jäävät edelleen museon näyttely- ja tapahtumakäyttöön.

 

Kirjaston ja teatterin Aalto-keskus

Aallon kirjasto ja Seinäjoen kaupunginteatteri ovat osa kansainvälisesti merkittävää Aalto-keskusta. Sen välittömässä yhteydessä sijaitsee myös uusi Apila-kirjasto, jonka kävijämäärä vuosittain on yli 500 000. Osaksi Aalto-keskusta aikanaan valmistunut vanha kirjasto sekä uusi kirjasto Apila ovat yhdessä  kaupunkilaisten olohuone ja tapahtumakeskus sekä matkailijoiden kiintotähtikohde.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This