Merja Ivaska, 42, asuu Peräseinäjoen Kihniänkylällä. Kotoisin hän on Haapaluomalta, josta muutamia muitakin ”verenkuliettamia” on asettunut Kihniänkylälle.
– Täällä on linttakyläästen akkojen yhyryskunta. Olen asunut Kihniänkylällä pian 20 vuotta.

Hän työskentelee Peräseinäjoen kappeliseurakunnassa toimistonhoitajan äitiyslomittajana. Vapaa-aikaan hänellä kuuluvat koirat ja kökkiminen. Merja on Kihniänkylän maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja. Nuorisoseurantalo Sampola on kylän keskus.
– Kökkähenki on iso osa Sampolan toimintaa. Maa- ja kotitalousnaiset trahteeraa tilaisuuksia usein nuorisoseuraväen kanssa yhteistyössä, ja myös vuokraa astiastoa ulos.

Nuorisoseuran remontti on tehty monessa vaiheessa kökällä.
– Ikkunat on vaihdettu ja on asennettu maalämpö. Viimeisimpänä on ollut sisätilojen kunnostusta ja piharatin korjausta. On pykätty uimaranta ja suunnitelmissa on vielä rantasauna.

Kihniänkylä sijaitsee Seinäjoen eteläosassa lähellä Virtain rajaa, 12 kilometrin päässä Peräseinäjoen keskustasta. Matkaa kertyy 42 kilometriä Seinäjoen, 50 kilometriä Virtain ja parikymmentä kilometriä Jalasjärven keskustaan. Auto pitää olla.
– On oma valinta asua sivukylällä, josta on välimatkaa keskuksiin. Se on tällä kylällä hienoa, että naapuriapuun voi aina luottaa. Tiettyjen palvelujen toivoisi tietenkin säilyvän lähellä.

Elämä luonnonhelmassa on rentouttavaa ja toisinaan jännittävääkin.
– On mukavaa istua kylpytynnyrissä ja vahdata tähtitaivasta. Joskus huhuilee huuhkaja, ja viime talvena kuulosteltiin susien ulvontaa.

Merja miettii, mikä on jotakin tosi seinäjokista.
– No tietysti pinaattilätyt jauhelihakastikkeella ja puolukkahillolla.

KUVA:
Merja Ivaska kehuu kihniänkylääsiä kökkähengestä. Kylän eri yhdistysten yhteistyö on pienen kylän moottori.

Teksti ja kuva: Outi Rantala

Pin It on Pinterest

Share This