Muistan lapsuudestani kirkonkylän jääkiekkokaukalon, josta kantautui pakkasella kiekkojen laukomisen ääni. Siellä isommat pojat harjoittelivat ja pelasivat omasi ilokseen. Pystyn palaamaan noihin hetkiin, joihin liittyvät myös märkien lapasten ja tunkkaisen luistelukopin haju. Me tytöt saimme armosta joskus mennä lämmittelemään poikien pukukoppiin, jonka haju oli tyrmäävä. Yleensä luistimet vaihdettiin ulkona potkurissa istuen. Haaveilin pirueteista ja hypyistä, mutta kukaan ei sellaisia opettanut meille silloin.

Ajat ovat nyt toiset. Seinäjoella lasten ja nuorten mahdollisuudet harrastaa liikuntaa ovat lähes rajattomat. Meillä lapset harrastavat ohjattua liikuntaa seurojen ja kilpailujen parissa hieman enemmän kuin muualla Suomessa asuvat lapset. Tähän on päästy hyvällä liikuntapaikkarakentamisella ja yhteistyöllä seurojen, perheiden sekä vapaaehtoisten kanssa. Tätä kaupungin ja asukkaiden yhteistyöllä rakentuvaa hyvinvointimallia tullaan taas maaliskuussa ihmettelemään maailmalta Healthy Kids of Seinäjoki -konferenssiin.

”Seinäjoella lasten ja nuorten mahdollisuudet harrastaa liikuntaa ovat lähes rajattomat.”

Viime talvena veimme ulkomaiset vieraat seuraamaan RiverBullsien harjoituksia jäähallille. Elämys oli vieraille mieletön. Pakkasesta huolimatta harjoitukset piti nähdä myös seuraavana iltana. Raavaiden miesten kehittyminen muodostelmaluistelijoina sekä ripaus pohjalaista hulluutta tekivät tehtävänsä. Joukkue on nyt todella kuuluisa erilaisissa tieteellisissä yhteisöissä eri puolilla maailmaa. Hätkähdyttävää oli kuulla myös jään ääni, jonka aiheutti joukkueen luistimien samanaikainen liike jään pinnalla. Sellaiset hetket jättävät muistijälkiä, joista rakentuvat positiiviset liikuntakokemukset.

 

Ulla Frantti-Malinen
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori

 

Healthy Kids of Seinäjoki –konferenssi järjestetään 12.-14.3.2019. Konferenssin teemoina ovat hyvinvointijohtaminen ja kaupunkisuunnittelu, asiakaslähtöinen ohjaus terveellisten valintojen tekemiseen, mielen hyvinvointi, turvallinen ja terveellinen ruoka, liikkumalla terveyttä sekä yritysten ratkaisut. Konferenssissa julkaistaan myös Seinäjoen kaupungin Lihavuus laskuun -malli. www.healthykidsofseinajoki.fi

Pin It on Pinterest

Share This