Avaruuden pääkaupungissa voi päästä myös lähelle todellista avaruutta. Tähtitornintieltä, tähtisuolta, tai oikeammin Sahannevan suolta, löytyy kaupungin avaruuden harrastajien helmi – Lakeuden Ursa ry:n tähtitorni. Torni on upea ja suureksi osaksi eteläpohjalaisen kökkähengen tulos. Torni on valmistunut vuonna 2006 ja se on siitä asti ollut ahkerassa käytössä.

Tornilla järjestetään yleisönäytöksiä keskiviikkoisin, paitsi kesällä näytökset ovat tauolla. Seuraavan kerran näytöksiin pääsee 14.8.2019. Torni itsessään on yllättävänkin suuri, korkeutta sillä on yli 10 metriä ja kupolin halkaisija on 7 metriä. Tilaan mahtuu siis mukava määrä avaruudesta kiinnostuneita. Lisäksi tontille on noussut pienempi tähtitorni, jota ollaan ottamassa myös käyttöön.

– Avoimien ovien päivinä näytöksissä on käynyt jopa 200 henkeä, toteaa toinen oppaistamme, Erkki Tervola (kuvassa oikealla). Tähtitiede herättää uteliaisuutta ihmisissä ja Lakeuden Ursa järjestää myös ryhmänäytöksiä esimerkiksi koululaisryhmille.

Tornissa on kaksi kaukoputkea, joista toinen on ollut toiminnassa alusta saakka, yli 30 vuotta. Kyseinen JS (Juhani Salmi) 20 cm Dobson -tyyppinen peilikaukoputki hankittiin aikanaan kaupungin myöntämällä rahoituksella. Tämän pienemmän kaukoputken polttoväli on kaksi metriä, ja nykyään sitä käytetään aurinkoputkena, sillä siinä on suoja, jolla aurinkoa voi katsoa silmiä vahingoittamatta. Toinen kaukoputki on hankittu tornin valmistumisen aikaan, se on Amerikasta tilattu Meaden LX200GPS 14 Schmidt-Cassegrain –teleskooppi, jonka polttoväli on 3,5 metriä, ja sillä näkeekin syvälle taivaan sisään.

Putken hankinnan mahdollisti Jenny ja Antti Wihurin säätiö, ja arvoa laitteella onkin tuhansia euroja. Tähtinäytöksissä Meaden kaukoputki ohjataan näyttämään kiinnostavia kohteita, kuten galakseja tai tähtisumuja. Näytöksien lisäksi tornissa pääsee myös tutustumaan avaruus -kirjastoon, joka sisältää hulppean määrän erilaisia julkaisuja teemaan liittyen. Lisäksi tähtisuon pienemmässä tornissa on kurikkalaisen Kari Kapasen suunnittelema kaksoiskaukoputki, joka onkin todellinen harvinaisuus. Kapasen tekemässä putkessa on kaksi erilaista kaukoputkea samassa kehikossa, 40 cm peilikaukoputki ja 20 cm linssikaukoputki.

Molemmat oppaamme, Erkki Tervola ja Erkki Hautala, ovat toimineet yhdistyksessä pitkään ja kertovat, että yhdistykseen kuuluu n. 150 jäsentä ja mukaan ovat tervetulleita kaikki, joita avaruusharrastus kiinnostaa. Yhdistyksen jäsenet ovat kiinnostuneita erilaisista taivaaseen liittyvistä teemoista: osa on innostunut avaruuskuvauksesta, toiset taas myrskybongauksesta, jotkut avaruuden ilmiöistä.

– Jos säät eivät osu näytösiltana kohdalleen, jäämme usein istumaan ja keskustelemaan kiinnostavista tähtitieteen ajankohtaisista teemoista, Hautala toteaa. Avaruudesta kiinnostavat teemat eivät aivan heti lopukaan, ja keskusteluja voisi jatkaa vierailummekin aikana pitkään. Seinäjoki ei ole siis ainoastaan tilansa puolesta avaruuden pääkaupunki, vaan täällä on tilaa myös todellisen avaruuden harrastamiselle!

Suosittelemme lämpimästi käymään Lakeuden Ursan tähtinäytöksissä kun illat jälleen elokuussa pimenevät. Näytökset maksavat yhdistyksen ulkopuolisilta 7 euroa/aikuinen ja 5 euroa alle 18-vuotiailta, ja tuotot käytetään yhdistyksen toimintaan. Itse pyöräilimme paikan päälle ja tähtitorni onkin mainio kohde pyöräretkelle. Paras reitti on pyöräillä Rengonkylään, ja siitä vanhaa Hongankyläntietä Tähtitornintielle. Matkaa Seinäjoen keskustasta tähtitornille on n. 14 kilometriä. Lisätietoja Lakeuden Ursasta voitte lukea yhdistyksen nettisivuilta.

Pin It on Pinterest

Share This